<< Previous Next >>

Start


Start
Photo Information
Copyright: Akos Orosz (wfalcon) (53)
Genre: Animals
Medium: Color
Date Taken: 2009-08-21
Categories: Birds
Camera: Pentax *ist DS, Tamron 70-300mm f4-5.6 Di LD Macro, 62mm CP
Exposure: f/8, 1/125 seconds
More Photo Info: [view]
Photo Version: Original Version
Date Submitted: 2009-09-02 3:47
Viewed: 8594
Points: 0
[Note Guidelines] Photographer's Note
A kép a Tisza-tónál, Poroszló közelében készült. A pontos koordinátákat az EXIF tartalmazza.
Utómunka: vágás, kis élesítés, +1/2Fé

Vörös gém - Ardea Purpurea
A vörös gém a mérsékelt és a trópusi éghajlati övezetek lakója, így Dél-Európa, Dél-Ázsia és Afrika területén fordul elő. Az európai példányok a telet Afrikában töltik.
A fajjal sekély édesvizek, mocsarak, nagy kiterjedésű nádasok, szikes rétek környékén találkozhatunk.
A mérsékelt éghajlati övben hosszútávú vonuló madár, kora ősszel indul Afrikába, majd tavasszal tér vissza fészkelni Európába.
A vörös gém rendszeres fészkelő a Kárpát-medencében.
Magyarországon az állomány 900-1500 pár közé tehető. Elsősorban a Tisza-tó és a Felső-Tisza nagy nádasaiban gyakori, de a Körösök és a Duna alföldi szakasza mentén is gyakori. A Dunántúlon elsősorban a Kis-Balaton és a Fertő környékén koncentrálódik az állomány.
Nevét az ivarérett példányok fekete csíkokkal tarkított vörösesbarna nyaki tollazatáról és gesztenyeszínű begyéről nyerte el. Ezen túl azonban meglehetősen sötét színű madarak: a kifejlett állatok hasa és fejteteje, illetve az innen induló kettős bóbita fekete, hátuk és szárnyaik pedig egyöntetű szürkék. A fiatal egyedek majdhogynem egyszínűek, tollazatuk a kis fekete „sapkát” kivéve fakó homokbarna.
A vörös gém jóval karcsúbb rokonánál, a gyakori szürke gémnél, csőre és nyaka pedig vékonyabb és hosszabb. A madár átlagos testhossza 78-90 centiméter között mozog, míg szárnyfesztávolsága elérheti a 120-150 centimétert is. A nemek egyformák, bár a hímek némileg nagyobbak: átlagos testtömegük 0,6-1,2 kilogramm míg a tojók csak 0,5-1,1 kilogrammot nyomnak.
(forrás: hu.wikipedia.org)


The photo was taken at Tisza Lake, near Poroszló, Hungary. For exact coordinates, see the embedded EXIF-data.
Postwork: cut, min. Unsharp Mask, +1/2 EV

Purple Heron - Ardea Purpurea
The Purple Heron (Ardea purpurea) is a wading bird in the heron family Ardeidae, breeding in Africa, central and southern Europe, and southern and eastern Asia. The European populations are migratory, wintering in tropical Africa; the more northerly Asian populations also migrate further south within Asia. It is a rare but regular wanderer north of its breeding range.
The Purple Heron is a large bird, 80-90 cm tall, with a 120-150 cm wingspan, but slender for its size, weighing only 0.5-1.3 kg. It is somewhat smaller than the Grey Heron, from which it can be distinguished by its darker reddish-brown plumage, and, in adults, darker grey back. It has a narrower yellow bill, which is brighter in breeding adults.
(source: wikipedia.org)


Only registered TrekNature members may rate photo notes.
Add Critique [Critiquing Guidelines] 
Only registered TrekNature members may write critiques.
Discussions
None
You must be logged in to start a discussion.

Critiques [Translate]

Nice capture but this is not clear. 1/125 is too slow.

Calibration Check
















0123456789ABCDEF